lørdag 4. februar 2012

Siste fra Langkawi:)


Langkawi var for det meste ganske rolig. Vi fikk tid til å slappe av og nyte livet litt, men 2 av dagene var det lagt opp spennende opplegg for oss slik at vi fikk se litt annet enn bare strand. På søndagen hadde vi fri fra skolen og dagen ble brukt til en rundreise på Langkawi. Først skulle vi få oppleve «Cable-Car». Dette var en slags bane som gikk opp til et veldig høyt punkt på øya, ca. 850 moh. om ikke jeg husker helt feil. For å komme opp hit satt vi i noe som lignet en stolheis, men meg lukkede vogner. Det var kun en tjukk vaier som dro oss oppover, og det var HØYT ned. Mange sleit litt med høydeskrekken, men det gikk for det meste greitJ Da vi var kommet opp, gikk vi ut av vogna for å se på den fantastiske utsikten før vi satt oss inn i en ny vogn som tok oss over til en annen fjelltoppJ Her var det en bro som gikk over til en tredje fjelltopp, og ute på denne broa følte jeg meg litt skjelven i beina! Her kunne man se over til Thailand forresten. Langkawi ligger egentlig mer på utsiden av Thailand enn Malaysia. 
Oppå dette fjelllet i bakgrunnen skulle vi opp:)
Meg på utsiden av inngangen, litt karusell-følelse;)
Slike vogner satt vi å dinglet i.
Litt utsikt:)
Litt uklart her, men Thailand er i bakgrunnen
Høyt ned!

Videre reiste vi til et sted hvor det var ferskvannskulper. Vi måtte gå et lite stykke oppover for å komme dit og det kjølige vannet var deilig og avkjølende på en veldig varm dag! Her hadde vi også litt lunsj, og vi fikk fort oppdage hvor frekke mange aper er! Vi satt og spise i ro og fred så en ape plutselig kom snikende opp bak oss og stakk av med et glass med syltetøy og en pakke med ferdigoppkuttet ananas. De er egentlig litt skumle fordi de ikke er så redde for mennesker, og derfor kan de finne på og komme helt oppi deg hvis de ser noe de sjesker på!  Vi overlevd for så vidt dette også, men var litt snurt over at lunsjen ble litt ødelagt;)
På mandagen så var det skolebesøk som stod på planen. Vi hadde nok både gruet og gledet oss til dette ettersom vi skulle lage et opplegg som vi skulle gjennomføre i en engelsktime. Gruppa vår ble delt i to, og tre og tre på hver gruppe hadde fått hovedansvaret for å legge opp timen (jeg var ikke en av disse denne gangen). Det eneste vi visste var at alle var muslimer på denne skolen og at de ca. var 13 år. Vi fikk også beskjed om at de ikke var så veldig flinke i engelsk så vi måtte ikke legge lista for høyt. Da vi kom til skolen fikk vi plutselig vite at elevene var 17 år, men de som hadde hovedansvaret gjennomførte timen som planlagt og det ble veldig vellykket! Det var kjempegøy og oppleve skolehverdagen i et helt annet land enn Norge, og jeg tror elevene koste seg like mye som ossJ I friminuttet fikk vi full omvisning av elevene og jeg og noen til ble også pratenes med en hel nyutdannet lærer om hvordan han synes jobben var og litt rundt religionsundervisningen i skolen. De synes det er veldig rart at selv om Norge er et kristent land så er det ulovlig å forkynne kristendommen på skolen. De synes også det er rart det legges så stor vekt på å lære om alle de andre store verdensreligionene. Den andre skoletimen vi var der så hadde Levi, vår lærer, et opplegg for dem om de norske årstidene. Han har jobbet mye for å lære seg indonesisk/malay så noe av undervisninga foregikk på morsmålet til elevene. Timen ble avsluttet av at vi sang den Malaysiske nasjonalsangen som vi faktisk har klart å lære oss på ganske kort tidJ     Da ble de imponerte gitt!
Skolebesøk



Det jeg har opplevd av Malaysia til nå har vært kjempeflott! Det er et veldig behagelig land å reise i, med en litt bedre standard enn Sri Lanka. Men jeg følte at selv om jeg kanskje trives bedre her så fikk man oppleve litt mer kultur på Sri Lanka. Det var så utrolig annerledes enn hjemme og det var gøy å få oppleve denne forskjellen! Men Malaysia er spesielt på andre måter. Det er bare Malaysia og Sør-Afrika i verden som har en grunnlov som er sterkt rasistisk. I Malaysia bor det i hovedsak tre ulike etniske grupper; malayer (som oftest er muslimer), kinesere og Tamiler (indere). Malaysia er slik at hvis du er malay av rase og har islam som religion så har man en masse fordeler i samfunnet. De har rett på mer utdanning, får flere stipender, jobbstillinger er holdt av til dem, et ganske stort antall må være malayer i enn del politiske sammenhenger osv. Dette har ført til store forskjeller og uenigheter innad i landet. Malayene klarer seg for det meste bra og det samme gjør de fleste kineserne, men Tamilene har havnet på utsiden av samfunnet på mange måter. Kineserne er så effektive at de klarer å komme seg frem i samfunnet ved god arbeidsmoral og hardt arbeid. Mange tror at Asia vil forbigå Europa økonomisk om noen tiår pga. denne effektive arbeidsmoralen. Men selv om malayene for det meste blir favorisert av regjeringen så finnes det også en del ting som rett og slett er ulovlig for dem. Vi var på en kinesisk restaurant hvor det stod skilt om at det var forbudt for muslimer og spise der. Også kristne menighetsblader og slikt har en advarsel om at bladet er forbudt for muslimer. Vi som turister merker ikke så mye til denne «konflikten», men det er et stort samtaleemne blant de som bor her. Mange føler seg ikke hjemme i sitt eget land og blir behandlet rasistisk på det groveste av stat og regjering, selv om familien deres har vært i Malaysia i mange hundre år. Jeg vil nok komme tilbake til dette senere fordi vi skal ha mye om dette når vi kommer til storbyen Penang.
Store klemmer<3 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar